Ce am invatat de la... parintii mei

marți, 19 noiembrie 2013

Am invatat sa fiu o persoana muncitoare si sa invat bine! Tata ne spunea mereu: "Tata, e greu cu carte, d-apoi fara carte! Daca aveam eu conditiile voastre... Eram doctor acum!" Si cu vorbele astea imi rupea pagina dupa pagina atunci cind greseam. Aveam caietele pe jumatate, dar notele de zece curgeau.

In clasa intii imi promisese cite o ciocolata pentru fiecare nota de zece cu care veneam acasa. Mi-a cumparat una, doua, trei, dar a renuntat rapid la idee de frica sa nu dau in diabet! Meritul era totusi al lui. Dupa 8 ore de munca de dat la ciocan intr-o fabrica venea casa si statea linga mine sa-mi fac temele. Liniute, litere, probleme la matematica - nu conta. El era acolo si nu mergea la somn pina nu era el sigur ca am eu totul scris!

Fac parte dint-o familie de muncitori, oameni simpli fara studii superioare sau alte scoli inalte. Dar minunati! Oameni care au stiut sa renunte la concedii si distractii ca sa avem noi de toate. Noi copiii, eu si fratele meu, nu putem spune ca am fost saraci sau ca ne-a lipsit ceva pentru ca au avut grija parintii sa nu simtim aceste lucruri. Dar numai ei, saracii, stiu ce au facut pentru asta!

Mama s-a straduit sa ne invete ordonati. Mai in gluma, mai in serios, ne ameninta ca ne arunca hainele pe geam daca ni le mai gaseste aruncate. Dar in acele momente aparea la interval tata care spunea ca noi avem de invatat si ca se ocupa el de strins. Bineinteles ca tot mama aduna dupa noi toti.

Si tot mama a fost cea care citea acatiste dupa acatiste la capusorul fratelui meu cind era bolnavior. Asa am ajuns eu sa stiu la 4 ani zeci de rugaciuni. La intilnirile din familie sau la biserica imi dadeau si bani dupa ce spuneam citeva. Nu ne-au impus niciodata sa postim sau sa ne rugam, dar ne-au aratat discret exemplul lor. Noua ne gateau cu carne, dar ei mincau de post. Iar candela ardea in fiecare duminica si sarbatoare. 

Ne-au dus la biserica, ne-au citit, ne-au spus povesti, ne-au lasat sa ne jucam, sa experimentam. Ne-am crescut cu dragoste si rabdare. Iar acum, desi avem salariile noastre, ne ajuta cu bani, haine, alimente, o vorba buna, un cuvint cum numai mama stie sa-l spuna... Au facut si inca fac pentru noi ceea ce ar trebui sa faca un parinte ideal pentru copilul lui!

Tot de la ei am invatat ca exista o solutie pentru orice problema. Daca se intimpla ceva, cel mai bine este sa discutam inainte de a lua noi o decizie gresita. Banii se fac, fiarele se indreapta daca-i vorba de vreo masina, si asa mai departe.

Acum sint mare! Eu insami am familia mea - deocamdata pe M., dar cind o sa-i am, sa dea bunul Dumnezeu sa imi cresc copiii la fel cum ne-au crescut ei pe noi si sa le ofer macar jumatate din dragostea si daruirea pe care le-au avut ei pentru noi.

Ideea acestei postari am vazut-o la Irina - Blogul de la mare.

Pe aceeasi tema a scris si Irina - Dulce casa!

17 comentarii:

  1. Foarte frumos ai scris despre familia ta. Seamana intrucatva cu familia mea, si ai mei cu sacrificii ne-au tinut pe mine si pe sora mea la facultate si ne-au invatat ca cel mai important lucru, ca si fete e sa fim pe picioarele noastre, sa nu depindem de nimeni.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am uitat sa scriu si despre asta - despre impulsul pe care ni l-au dat si nou sa fim independenti, sa avem salariul nostru, sa nu depindem de nimeni si sa ne descurcam in orice situatie. Sint multe de spus despre parinti...

      Ștergere
  2. Cat de frumos ai scris..Cred ca au fost intr-adevar oameni exceptionali...atat de frumos ai scris ca m-a uns pe suflet postarea ta.te felicit pentru asemene aparinti minunati si ii felicit pentru ceea ce ai devenit.O seara frumoasa!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Oameni minunati, care ma asteapta mereu cu masa pusa, care inca muncesc ca la 20 de ani desi au 50, care stiu sa uite de oboseala de la serviciu ca sa stea cu noi de vorba indiferent de ora la care ajungem la ei acasa!

      Ștergere
    2. Au parintii care sunt adevarati ceva-ul acela al lor care te fac sa fi mereu cu picioarele pe pamant...

      Ștergere
  3. Intr-adevar exemplul parintilor e crucial in viata!
    Imi place cum ai povestit! :)
    Seara placuta!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ... de mare ajutor pentru mine a fost atmosfera din casa, sfatul bun, intelegerea si dragostea pe care ni le-au aratat zi de zi. Ar fi fost greu sa le vad pe toate acestea in alta familie si apoi sa le iau drept repere!

      Ștergere
  4. http://www.tvr.ro/televiziunea-romana-initiaza-campania-ia-ma-acasa-de-craciun_5781.html#view

    RăspundețiȘtergere
  5. Îmi place ce ai scris despre familia ta!
    Un weekend frumos draga mea îți doresc!
    Pup cu drag!

    RăspundețiȘtergere
  6. ce frumos ai scris despre familia ta!din astfel de povesti ne dam seama cum ne amintim noi de parinti, ca la randul nostru sa facem in asa fel incat sa creem acele amintiri pe care am dori sa le aiba copiii nostri despre noi.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Astept cu drag momentul in care o sa am si eu copilasii mei! Si nu-mi doresc decit sa gasesc acel echilibru intre dragoste, seriozitate, decenta si rasfat pe care l-au gasit ei cind ne-au crescut!

      Ștergere
  7. Eu sunt, din principiu, impotriva ruperii paginilor cu greseli din caiet. Exista metode alternative ca de exemplu recompensa si motivarea pozitiva care functioneaza la fel de bine :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Uf... ce crezi? Rup vreo pagina? Nici vorba.Nici nu suport sa am caietele cu pagini lipsa acum. Cred ca in amintirea acelor vremuri.

      E drept ca sinte alte solutii, dar vezi tu, parintii de acum 20 de ani nu prea aveau ei timp sa citeasca carti despre cresterea copiilor, nici acces la atitea informatii cit avem noi. De frica sa nu lucram in aceleasi conditii mizere ca ei, ne puneau cu burta pe carte.

      Cind va veni vremea sa am si eu copilasii mei, sigur ca voi incerca sa gasesc alte metode. In plus, avem si stiinta in ajutor - s-a mai inventat un pic/corector/radiera.

      Ștergere
  8. Exceptional!!!!!!!!!
    Felicitari tie dar si parintilor. Transmitele numai bine din partea mea! :)

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...