Ce e in mintea omului... stie numai Dumnezeu...

luni, 30 martie 2015

Saptamina trecuta am avut interviuri de angajare. Miercuri era programat sa inceapa trainingul cu doua dintre fetele la care am dat raspuns pozitiv celor de la resurse umane. Numai ca, marti seara primesc un telefon si sint anuntata ca una dintre fete nu va putea sa vina a doua zi...

Pe motiv ca, medicul de la medicina muncii nu i-a dat avizul de "apt de munca" din cauza problemelor psihice pe care le-a identificat in timpul controlului de rutina. Am ramas tare uimita. Fata chiar era o persoana normala: vorbea coerent, stia doua limbi straine, avea facultate terminata, dadea raspunsuri pertinente... Nu-mi venea sa cred ca a fost diagnosticata cu astfel de probleme. 

Am intrebat ce urmeaza mai departe. Deja semnase contractul cu noi si nu stiam ce e de facut. Si mi-au spus ca a fost trimisa la consult de specialitate si ca trebuie sa asteptam rezultatele consultatiei. La nici doua zile au si sosit: aviz conditionat de munca pentru o singura luna. Cu alte cuvinte, putea sa lucreze o luna, urmind ca dupa aceea sa se duca din nou la doctor...

Nu am angajat-o. Si nu de frica ca mi-ar fi putut face ceva mie sau celor cu care ar fi lucrat. Ci pentru faptul ca am fi investit foarte mult intr-o persoana despre care nu se stia daca ar mai fi primit aviz de a lucra sau nu dupa prima luna.

Tot saptamina trecuta... s-a intimplat si tragedia aviatica mediatizata pe toate canalele. Inca stau si ma intreb ce a fost in mintea tinarului de 28 de ani.

Dar si mai important de atit... ce sa facem sa ne tinem mintea lucida si sanatoasa ca sa nu ne cuprinda deznadejdea si gindurile rele?

9 comentarii:

  1. Cred ca problemele de acest gen apar la persoane care au deja o predispozitie catre acest lucru, din pacate.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pacat ca noi, cei din jur, nu sintem capabili sa ne dam seama cit de grave sint problemele lor. Cind ii auzim ca vor sa faca ceva rau sau sa-si faca ceva rau, spunem: "ei, prostii, linisteste-te..." Iar cind au trecut la fapte, deja e prea tirziu...

      Ștergere
  2. Despre ganduri ... O povestire din Pateric spunea parca, ceva de genul: poti face ca un stol de pasari sa nu se aseze pe un pom? Evident nu, dar poti avea grija sa nu-si faca CUIB. :) ... Ioana :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ce frumos! Asa e... gindurile vin si pleaca daca nu sint poftite sa "stea".

      Ștergere
  3. in ce domeniu urma sa fie angajata?/ mie mi se pare extraordinar de bine ca sunt astfel de examinari, poate sansa unica de a incepe din timp un tratament sau de a evita ceva mai rau...mult succes@!!!Mihaela

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. In IT (informatica). Avem contract cu o clinica privata si angajatii noi sint riguros verificati. Daca medicul generalist constata ceva, trimite persoana la control de specialitate.

      In plus, toti avem asigurare medicala si ne putem duce gratuit sa ne facem controale + analize ori de cite ori dorim.

      Ștergere
  4. Sa ma ierti, dar asta se numeste discriminare! Si in timp ce unii isi scuipa in san si se fericesc ca au scapat de cine stie ce nenorocire, un tanar competent, dar cu probleme psihice in antecedente (probabil) pe care nu le-a ascuns la examinarea medicala, ajunge pe marginea prapastiei, pentru ca, nu-i asa, boala psihica se ia si e mai rea decat ciuma!
    Ce diferenta enorma ar fi facut in societatea asta a noastra (in care banul e mai important decat omul) daca i s-ar fi dat o sansa...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sigur Nicoleta, ai dreptate... dar daca ar fi primit aviz de lucru chiar si conditionat macar pe 3 luni... alta ar fi fost situatia.

      Ștergere
  5. Informatica nu e domeniu critic (cum e cazul pilotului) si daca nu are pozitie de decizie - atunci nu vad multe impedimente. Si eu sunt in informatica si mare parte ii consider cu probleme psihice :))) (vorbesc cu calculatorul, nu raspund la salut, uita sa se ridice 12 ore de la calculator, nu viata personala, nu reusesc sa ia 2 papuci identici etc) - si totusi e un domeniu in care au sanse de dezvoltare, de trai bun - cu o urmarire medicala daca e cazul (ca sunt sigura ca daca zic unuia din jur sa se duca la medic iese cu scantei).

    Cunosc oameni cu diagnostic de autism, asperger care lucreaza f. bine in IT - asta e singurul domeniu unde pot performa (si sunt geniali! ). Ma bucur ca medicii le-au dat sansa asta, de a lucra si in paralel urmarire medicala.

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...