Obiceiul lunii octombrie - razboi muntilor de hirtie

joi, 24 octombrie 2013

M-au cam invadat hirtiile! La munca e plin de cv-uri pe birou, post-ituri, concedii, invoiri, rapoarte, iar acasa - facturi, chitante, carnetele, topuri, acte, ziare, cataloage. Daca nu fac pasi eu nu ma apropii de ele, doar cind cad cu teancul de pe masa, pun si eu mina. :))

Bine ca FlyLady a declarat luna aceasta razboi muntilor de hirtie. E de munca, nu gluma, dar sintem sfatuiti sa ne ocupam pe rind de cite un capitol din cele ce urmeaza:

Mormane de ziare.  Daca avem abonamente, ar fi bine sa scapam de ziarul din ziua precedenta mediat ce apare urmatorul, iar daca au trecut deja doua-trei zile fara sa fi citit nimic din ele, nu ar fi rau daca am renunta de tot la abonament. Nu de alta, dar putem auzi aceleasi stiri si la radio si putem salva niste bani in acelasi timp. Plus ca nu trebuie sa ne concentram asupra lor, ci le vom prinde din zbor.

Cosul cu reviste necitite. Nu este femeie care sa nu fi vazut ceva intr-o revista si apoi sa nu incerce sa-si aminteasca unde si cind anume. Si rasfoitul incepe negresit. In loc sa ne pierdem timpul cu datul paginilor FlyLady ne sfatuieste sa cautam raspunsurile pe google. Iar daca primim in posta cataloage pe care nici nu le deschidem ar fi bine sa solicitam sa nu ne mai fie trimise. Cit despre cosul cu reviste necitite? O data pe saptamina nu ar fi rau sa le luam cu noi si sa le distribuim prin locurile unde ajungem: sali de asteptare la medici, sali de sedinte, birouri. Acolo chiar vor fi cu adevarat apreciate, iar noi vom scapa de ele. :) Iar daca chiar nu ne putem desparti de un articol, nu avem decit sa-l taiem si sa-l punem intr-o mapa cu folii protectoare. Si astfel, ne vom crea si propria revista.

Junk mail sau corespondenta ajunsa la noi din greseala. Trebuie aruncata de urgenta sau arsa. Nu este pentru noi, nu are rost sa ne batem capul cu ea! 

Cutii cu caiete sau cursuri vechi. Daca inca mai avem cursuri de pe vremea cind am fost elevi/studenti ar fi bine sa ne descotorosim de ele! Fac parte dintr-o alta viata! Acuma, daca vine vorba de cursurile copiilor nostri e mai greu sa intervenim si tot ce putem face este sa-i lasam pe ei sa decida. Iar daca deja sint mari, putem sa le facem cadou caietele de pe vremea cind erau la scoala. Ori putem pastra ceva care a avut o importanta deosebita. A pastra tot inseamna a diminua valoarea lucrurilor.

Retete. Noi femeile, spune FlyLady, sintem innebunite dupa carti de bucate si retete. Dar cit de des le folosim? Visam sa fim cele mai bune bucatarese, dar adevarul este ca gatim aceleasi lucruri tot timpul. Iar atunci cind vrem sa gasim o reteta pe care am vazut-o in cine-stie-ce reviste sau carti de bucate pe care le avem, nu o mai gasim. Asadar, sa reducem cit putem numarul cartilor de bucate pe care le avem! Ah! Si sa ne asiguram ca scapam de ale noastre! :)

Carticele de buzunar. O data ce au fost citit, trebuie daruite sau duse la o biblioteca.

Mormane de corespondenta nedeschisa. Daca nu am deschis-o vreme de trei luni, acum sigur e gunoi. Plicurile noi trebuie deschise primele ghidindu-ne dupa data, iar sortarea o facem cu un sac menajer alaturi.

Chitante. Le avem inca de acum 20 de ani? Daca da, chiar nu e nevoie sa pastram astfel de lucuri. E suficient sa le punem intr-un plic pe cele recente si sa solicitam la ghisee informatii despre istoricul platilor noastre.

Fisele medicale. Copii au nevoie de ele pina intra la scoala, iar fetele pina cind devin sotii sau mame pentru a dovedi ca au fost vaccinate impotriva rubeolei.

Cartile vechi de telefoane. Sa facem cumva si sa scapam de ele. Una ar fi buna in masina pentru zilele in care avem nevoie de un numar de telefon sau o adresa.

Cataloagele. Cu totii avem cataloage si ne place sa ne uitam in ele. Dar ele vin zilnic si trebuie sa le aruncam sa nu se adune, iar daca vrem sa comandam ceva, putem folosi cataloagele on-line.

Extraseele de cont. Le analizam si le aruncam.

Fisele pline de cine-stie-ce. Ne uitam prin ele si le depozitam la cosul de gunoi!

Fotografiile de familie. O problema cu care ne confruntam toti. Sertare intregi cu poze neetichetate ori poze vechi din casa mamei pe care nimeni nu le poate identifica. Trist. Cel mai bine ar fi sa avem un album pentru fiecare mebru al familiei - cu toata istoria lui acolo.

Certificate - de nastere/casatorie, pasapoarte, etc. Originalele trebuie pastrate intr-un loc sigur - un dosar cu folii protectoare etichetat-  si e bine sa avem mereu copiile lor la indemina.

Portofele pline de chestii. Sa golim portofelul in fiecare saptamina. Cam tot ce se aduna acolo e gunoi. Posibil sa gasim si niste bani. :)

Harti. Cele din anii 80 deja nu mai sint de actualitate. Sa scapam de ele si sa facem rost de unele noi si actualizate.

Brosuri de calatorie. Acolo isnt toate locurile pe care vrem sa le vizitam, dar brosurile au 10 ani vechime. Preturile sint cu totul altele si nici numerele de telefon nu mai sint bune. Cel mai simplu e sa facem o lista cu tot ce vrem sa vizitam si sa cautam informatii pe internet pentru tot ce avem nevoie.


Carti despre organizare. Sa le tinem la distanta. E clar ca nu putem sa urmam in acelasi timp mai multe programe. Unul si bun si e de ajuns.

Printuri de pe e-mail marca Fly Lady sau alte site-uri. Salvam in pc si nu printam nimic. Mai mult - trebuie sa stergem si toate e-mail-urile intrucit avem pe site-ul oficial tot ce ne trebuie.

Tradus pe scurt :) si adaptat dupa textul original pe care il puteti gasi aici.

9 comentarii:

  1. Interesanta lista ta dar de exemplu aici la mine posta gresit adresata sr returneaza la cutia postala cu mentiunea adresant necunoscut si din cate stiu eu Junk mail nu ai cum sa-l arzi! :)) Eventual daca dai foc la computer! :)))))))))
    De obicei chitantele cu platile facute se pastreaza 5 ani, aici asa e regula dar tot aici nu mai este valabila aceasta lege ptr ca plata la noi se face electronic.
    Si inca ceva, sa nu se atinga careva de revistele mele ca iau foc! :)))))))))))
    Seara faina!

    ps. scoate te rog chsetia aia cu "dovediti ca nu sunteti robot" cine face spam face si cu ea! Merci!

    RăspundețiȘtergere
  2. La noi nu mai verifica domnul postas daca la adresa de pe plic sta x sau y si nici stampila cu "unknown" nu are. :)) Primesc la scrisori pe numele fostilor proprietari de numa-numa!

    Tu, Minnie, a nu se confunda mail cu e-mail, da? :))) Noi asa ne-am obisnuit dar este o diferenta intre ele.

    Si gata: l-am scos pe robotul pe care nici nu stiam ca-l am! :) Un weekend minunat!

    p.s. ascunde revistele :))

    RăspundețiȘtergere
  3. Amedeya eu le strang pe toate:)) - tonele de hartii de la birou si sper sa le duc la Opera Romana - au un program fain de reciclare - 5kg de hartie = bielte la opera (asa era anul trecut,si sper ca inca mai este pentru ca eu m-am apucat tot luna aceasta de reciclat) - am la serviciu o cutie si un sac plin - carti acasa nu prea mai pastrez decat cateva pe care sper sa le recitesc intr-o zi, in rest...le dau. Facturi am electronice cam la orice si plata o fac online si nu printez chitantele pentru ca sunt in mail (mai putin la intretinere - unde oricum nu conteaza ce facturi/chitante pastrez pentru ca algoritmul lor de calcul depaseste capacitatea mea de intelegere).

    RăspundețiȘtergere
  4. Vai da ce fain cu programul de reciclare! Nu stiam. Nici sa nu-mi dea nimic si tot e bun! Nu-mi vine sa arunc hirtia la gunoi!

    Carti - am primit o cutie pe care nu am desfacut-o inca. Sta in balcon de un an. :)) Tot asa ma gindesc - ce am de gind sa citesc, sa pastrez. Ce nu - sa daruiesc.

    La serviciu avem unde recicla. Exista cutii speciale si punem acolo tot ce inseamna carton/hirtie de care nu mai avem nevoie. Cit despre facturile electronice - trebuie sa incerc si eu. Recunosc ca nu am platit niciodata nimic on line. :D

    RăspundețiȘtergere
  5. Ma gandesc daca nu este si alta utilizare pentru ele...Hmmmm...Daca tot te apuci de mesterit ai putea s afaci cosuri si alte decoratii din reviste reciclate.usor si util.Sper sa scapi de ele cat mai creativ cu putinta.Un weekend minunat!

    RăspundețiȘtergere
  6. Amedeya, noi aici de multi ani toate platile ni le facea banca ceea ce acum m-am lamurit cu ei si m-am retras.
    Dar pe acest subiect suna mai bine o postare. :))
    Un uichend linistit!!!

    RăspundețiȘtergere
  7. Fisele medicale e bine sa fie pastrate, fac parte din istoricul medical.
    E posibil ca la momentul X sa fie nevoie de niste dovezi din trecutul medical al fiecaruia care sa contribuie la rezolvarea unei probleme medicale actuale, fie si prin faptul ca-l ajuta pe medic sa-si creeze o imagine de ansamblu.

    RăspundețiȘtergere
  8. :)Stiu ce-nseamna, crede-ma!
    Sa ai o seara placuta si maine o zi frumoasa!

    RăspundețiȘtergere
  9. Oh, cand ne-am mutat ne-am debarasat de multa hartogaraie ascunsa, pitita, stocata, depozitata. Si tot mai avem de lucru! Eu am ce am cu brosurile turistice dar vorba ta, acestea expira si pana la urma gasesti atata informatie pe internet.
    Nu pot renunta in schimb la carti, carti care mi-au placut la un moment dat si pe care poate nu o sa le mai recitesc prea curand dar imi place sa le stiu acolo.

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...