Maligayang Bati sa inyong kasal!

joi, 16 ianuarie 2014

... sau "casa de piatra" in tagalog!

In urma cu citeva saptamini am primit o invitatie la nunta. Pe moment i-am multumit persoanei, apoi am intrebat in stinga si-n dreapta cum e aici cu nuntile: cit se da, cum se procedeaza, e cu bani, e cu cadouri. Si-mi spun ca cei mai multi cumpara ceva pentru casa: aspirator, ventilator, cafetiere, lenjerii. 

Bun si daca primesti 20 de ventilatoare? Pai se intimpla sa patesti din astea... mi se confirma. Tot am stat in dubii daca sa merg sau nu pina in saptamina nuntii, cind am mai cerut o data parerea cuiva despre ce as putea sa-i iau miresicii ca sa fie si unic si dragut. Si respectiva imi spune sa-i dau mai bine bani sa-si ia ce vrea. 

Bun, bani, dar citi? Cit de multi, imi imaginez si eu, dar care e suma minima? Apoi, 1.000 de pesos (25 $) daca le dai sint multumiti, vine raspunsul! He, he! Scap chiar foarte ieftin atunci. Pe loc am decis ca vreau sa merg! 

Nu am reusit sa ajung la biserica pentru ca era in timpul serviciului, da m-am dus la restaurant. Un local dragutel, aranjat cochet pentru nunta, lume multa adunata in asteptarea mirilor, copilasi alergind in colo si in coace, muzica la decibeli decenti, marturii, tortul miresei.

Pe la ora 18.00 apar si mirii, se face o rugaciune de binecuvintare, apoi toata lumea cu farfuria in mina se indreapta spre bar unde era mincarea. Vreo 5 feluri - peste, paste, orez, porc su un desert. Ma asteptam sa deschida cineva nunta ca la noi cu vreun dans ceva, muzica, dar nu! Cind a terminat lumea de mincat, s-a anuntat dansul mirilor, moment in care am fost avertizata sa prind banii de rochia miresei. :)

Am crezut ca nu am inteles bine, dar chiar asa trebuia sa fac. Prietenii miresei prindeau banii de rochie, prietenii si rudele mirelui, ii dadeau lui banii. Mi-au spus ca e o adevarata competitie la final cind se numara banii sa vada cine a cistigat mai mult!
Se termina si dansul mirilor si urmeaza ceva "traditii": danseaza mireasa cu tatal, danseaza mirele cu mama, se arunca buchetul se taie tortul si GATA! La ora 19.30, s-a spart gasca! Lumea a inceput sa plece si asta ne-a fost toata nunta! 

I-am intrebat: dar tort nu ne dau? Nu, pentru ca e doar pentru miri. Dar de ce au fost doar trei dansuri si in rest nu a dansat nimeni? Pentru ca nu e frumos, mi se spune, ca doar e nunta lor! Si de ce a durat atit de putin? Pai ce-ar mai fi fost de facut, ma intreaba cineva? :)

Un lucru e clar: aici nuntile nu se fac pentru bani! Putini oameni au prins ceva de rochia miresei, dupa cum puteti vedea si in poze si nici cadouri nu am vazut prea multe. Dar nici pentru distractie: a fost un eveniment exagerat de linistit, de scurta durata, fara bauturi alcoolice sau suc, fara trei rinduri de bucate sau alte elemente specifice unei nunti romanesti!

Dar eu m-am bucurat mult sa particip si sa le fiu alaturi! 

13 comentarii:

  1. waw!!!Serios?fara stat pana dimineata,fara hore si dansuri nesfarsite?Cred ca a fost o intreaga experienta sa aprticipi la o astfel de nunta.Foarte frumos din parte ata ca ai participat si ai fost alaturi de ei..SUnt foarte frumosi amandoi.Te imbratisez cu drag!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am stat si m-am gindit: am parte de o nunta filipineza in fiecare zi? NU! Apoi chiar ca e cazul sa ma duc! Ei sint draguti si emotionati, iar simplitatea nuntii lor m-a surprins si pe mine! Caci ei de felul lor nu-s asa linistiti!

      Ștergere
  2. Foarte bune obiceiuri pe-acolo! :) Votez cu maxim scor pentru! :) Ce-a fost mai important, s-a consumat la biserică...de mâncat, nu mănânci cu zece guri, nici n-ai gaură-n stomac, ca să încapă 5-6 feluri una după alta, ca la noi...ca să nu mai spunem de buget - şi de partea organizatorilor (miri, părinţi) şi de cea a participanţilor - care iese din treaba asta serios afectat.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cind am pus intrebarea "De ce a durat atit de putin?"si mi s-a raspuns "Pai, ce ar mai fi fost de facut?" m-am trezit la realitate.

      Ce-ar mai fi fost, chiar asa? Am si mincat, am avut de baut apa buna si rece, am vazut trei dansuri decente, simple, si dragute (nu s-au pregatit special pentru asta), am primit si ceva dulce, am dat un banut pe care mi l-am permis fara sa ma afecteze finaciar, nu mi-a sunat muzica in urechi si tot asa!

      Ștergere
  3. asa nunti sper sa aiba si fetele mele, in caz ca se vor marita.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Doamne ajuta, Irina! Mi-as dori sa ma invite cineva la o astfel de nunta si in Romania! Sa stii ca nu a lipisit nimic, au fost de toate: muzica in surdina, mincare, ceva dulce, dans! Unde m-ai pus ca dai cit te lasa inima. Avem o nunta anuntata anul acesta in Romania si stringem de pe acum, de frica sa nu se anunte si altele.

      Ștergere
  4. într-adevar, o nuntă pentru cei doi miri!!! am citit familiei mele şi le-a plăcut mult! greu de realizat pe plaiurile noastre aşa ceva--atât de plin de bun simţ!
    mulţumesc frumos pentru descrierea acestui eveniment!!!
    weekend cât mai plăcut!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Greu, greu! Dar ar fi frumos si mai putin stresant si pentru cei care organizeaza si pentru miri si pentru invitati! :)

      Ștergere
  5. Foarte frumos!!
    E posibil si la noi daca mirii isi doresc asta.
    Am vazut odata o nunta foarte frumoasa a doi tineri din ATOR. Ea avea o rochie lunga, alba, decorata cu motive populare, el costum popular. Majoritatea invitatilor erau imbracati in port popular. Au mers asa la biserica, apoi la restaurant. A fost o nunta de zi, frumoasa, linistita, fara muzici.
    Tare rau imi pare ca nu mai am link-ul, daca o sa-l gasesc, o sa ti-l pun aici.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu bunavointa si gindul la Dumnezeu sigur ca se poate, dar asta inseamna sa nu auzi ce spune gura lumii, sa infrunti parintii sau nasii care vor sa cunune numai daca receptia e la nu stiu ce restaurant (am patit-o chiar noi)...

      Normal e sa ai o nunta simpla, cum au avut-o cei de aici, anormal e ceea ce se intimpla in zilele noastre cind nuntile au devenit o afacere si depasesc cu mult bugetul celor care organizeaza si a celor ce participa.

      Ștergere
    2. Am gasit link-ul (dupa 1 an):
      https://www.youtube.com/watch?v=Jj_ksrS1yP4

      Ștergere
  6. Si eu sper tot la asa viitor pentru nuntile copiilor mei!:)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Asa sa dea Domnul! Sa fie linistite si de buna-cuviinta! :)

      Ștergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...